![](/media/lib/47/49593707_3e879efe14-f4fa54c41289ccf1b2525dae04d90c2f.jpg)
Po wysiłku uważaj na dietę
5 lipca 2009, 23:30Jedna z popularnych teorii dotyczących treningu głosi, że odpowiednio intensywny wysiłek prowadzi do utrzymania podwyższonego tempa metabolizmu nawet wtedy, gdy siedzimy wygodnie i regenerujemy się. Czy to prawda?
![](/media/lib/51/otyly-e7631b35aeb1caa2a2ca68e4f7b95969.jpg)
Niewinni otyli?
30 czerwca 2009, 11:18Nowoczesnym przekąskom, takim jak batony, płatki śniadaniowe czy gotowe zestawy obiadowe nie sposób się oprzeć. Tak przynajmniej uważa David Kessler, były szef amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Fatum sprzed wieków
26 czerwca 2009, 08:39Amerykański naukowiec utrzymuje, że wzrost częstości występowania chorób zapalnych i otyłości to pokłosie pandemii gruźlicy w XVIII i XIX wieku.
![](/media/lib/50/winegret-58c119d56987830771cde35d0bb37254.jpg)
Odchudzający winegret
22 czerwca 2009, 09:51Japońscy naukowcy odkryli, że zwykły sos winegret może zapobiec akumulowaniu się tłuszczu, a więc tyciu. Na razie wykazano, że tak się dzieje u myszy, ale niewykluczone, że również u ludzi (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![Mysz domowa© Rasbak](/media/lib/9/1180342053_709030-a3f3be24766e269bc340ae2089b369b6.jpeg)
Dwa geny, zero otyłości
17 czerwca 2009, 01:31Wzbogacenie genomu myszy o zaledwie dwa geny pochodzące od bakterii pozwala na całkowite zapobieżenie otyłości - wykazali naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Co ciekawe, mechanizm badanego zjawiska był zupełnie inny od spodziewanego.
![](/media/lib/40/tluszczyk-61fc566651efc4fd5a5e75e2826b4045.jpg)
Walka z otyłością dzięki... tkance tłuszczowej?
15 czerwca 2009, 23:44Brunatna tkanka tłuszczowa, zdolna do spalania tłuszczu i wytwarzania w ten sposób ciepła, u wielu ludzi nie zanika w okresie dzieciństwa, jak dotychczas sądzono. Wprost przeciwnie - jak wynika z najnowszych badań, posiada ją aż 6% osób dorosłych.
![](/media/lib/49/shake-3a48cb3a5ad73bb75fbd0b9afc10358f.jpg)
Sycąca emulsja
5 czerwca 2009, 08:46Specjaliści z Institute of Food Research w Norwich stworzyli miksturę, która po dodaniu do mlecznych napojów dwukrotnie wydłuża uczucie sytości. Obecnie przygotowywane są eksperymenty, które mają pomóc w stwierdzeniu, czy emulsja na bazie oliwy, wody i stabilizatorów używanych w piekarnictwie sprawdzi się też w przypadku przetworzonych pokarmów stałych.
![](/media/lib/46/gimnastyczka-c0cc5cd20aafced948247d51e79e755e.jpg)
Estrogeny nie pozwalają schudnąć
6 kwietnia 2009, 10:06Estrogeny zmniejszają zdolność kobiet do spalania tłuszczów po jedzeniu. Wg profesora Tony'ego O'Sullivana, autora przeglądu badań, to zapewne dlatego panie skuteczniej magazynują tkankę tłuszczową niż mężczyźni.
![](/media/lib/44/owlosiony-pepek-0ea940956d2b4055e6e99ac40e130dbb.jpg)
Skąd w pępku śmiecie?
2 marca 2009, 11:43Austriacki chemik Georg Steinhauser zidentyfikował typ owłosienia, który odpowiada za zaśmiecenie pępka. Włoski wychwytują niewielkie drobinki różnych substancji i kierują je do pobliskiego otworu. Doszedł do tego po obejrzeniu 503 obiektów znalezionych we własnej bliźnie (Medical Hypotheses).
![](/media/lib/42/glodowka-904295e3ecea1cfbfcdc1b904976c932.jpg)
Natura faworyzuje żeńskie mózgi
19 stycznia 2009, 12:48Kiedy dochodzi do zagrożenia życia, mózgi żeńskie wydają się dla natury cenniejsze od mózgów męskich. Amerykańscy naukowcy zauważyli bowiem, że w sytuacji niedoboru składników odżywczych neurony męskie degenerują i obumierają szybciej od neuronów żeńskich. Te ostatnie lepiej oszczędzają energię i przez to dłużej wymykają się śmierci (JBC).